Home » , » Berdoa sebelum belajar

Berdoa sebelum belajar

Setiap manusia merasakan dirinya jahil dan banyak perkara lagi tidak diketahuinya. sedar ataupun tidak kita sebenarnya terlupa sesuatu perkara yang mudah tapi jarang kita laksanakannya.Sebelum menuntut ilmu atau menerima ilmu sama ada secara formal atau tidak misalnya di surau atau masjid adakah kita sendiri berdoa kehadrat ilahi walaupun doa yang pendek sebelum guru mengajar sesuatu ilmu?
Berdoa kehadrat Ilahi merupakan senjata bagi orang mukmin untuk mendapat ketinggian ilmu.Ilmu ibarat rusa yang liar maka haruslah kita menangkapnya dengan menggunakan alat.perkara yang penting ialah dengan berdoa dan mencatatkan ilmu pada buku catatan agar ilmu itu tidak hilang. Allah akan kurniakan ilmu kepada mereka yang dia kehendaki oleh itu hendaklah kita sentiasa berdoa dan mengharapkan agar ilmu yang kita perolehi berkat dan dapat diamalkan.
Dari Hamba Dhaif