NOTIS
Berita Pantas:
Home » » Penghinaan Terhadap Rumah Allah ?

Penghinaan Terhadap Rumah Allah ?

Ahli Parlimen DAP kawasan Serdang, Teo Nie Ching memberi ucapan di Rumah Allah

Tindakan Ahli Parlimen DAP kawasan Serdang, Teo Nie Ching masuk ke ruang solat sebuah surau di Kajang minggu lalu dan beberapa kejadian melibatkan umat Islam, menjadikan negara dalam keadaan hiruk-pikuk seolah-olah bermulanya tsunami untuk mencemarkan kemuliaan dan kesucian agama Islam.

Ramai, termasuk penulis, kurang pasti mengenai hukum-hakam memasuki rumah-rumah ibadat. Tetapi yang pasti seseorang mesti menghormati tempat beribadat dan mesti menghormati tatasusila berkunjung. Contohnya kalau pergi ke kuil Hindu, pelawat mesti membuka kasut dan masuk Masjid seseorang wanita mesti menutup aurat dan suci dari haid, kerana Masjid adalah rumah Allah.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail berkata, perkara seperti itu semakin membimbangkan dan umat Islam diingat agar berwaspada terhadap anasir yang mahu merosakkan negara melalui cara biadab.

Baru sahaja kita kecoh dengan kes nama Ketua Menteri Pulau Pinang disebut dalam khutbah Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, kemudian timbul pula kes simbah cat dan melempar botol arak di sebuah surau di Negeri Sembilan dan sekarang di Selangor pula. Kalau dilihat beberapa kes ini, seperti ada satu tsunami yang hendak merosakkan agama Islam.

Mantan Perdana Menter berkata "sebagai wakil rakyat atau pemimpin masyarakat mesti tahu agama, adat dan tatasusila sesuatu bangsa atau kaum, terutama sekali mengenai sensitiviti agama yang dianuti pelbagai kaum di negara ini.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria melahirkan kebimbangannya dengan perbuatan menjemput orang bukan Islam ke dalam surau atau masjid untuk tujuan memberi ceramah serta menyampaikan bantuan di dalam rumah Allah, jelas menunjukkan ketaksuban mereka terhadap perjuangan politik.

Harussani bimbang, tindakan yang dilakukan itu akhirnya hanya akan memudaratkan institusi agama Islam dan masyarakat keseluruhannya. Katanya perbuatan yang sengaja mencemarkan Islam seperti ini sepatutnya dihentikan kerana orang kafir sentiasa mencari peluang untuk memburuk-burukkan Islam.

Kejadian itu menyebabkan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dan mengarahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk mengambil tindakan segera dan tegas terhadap pengurusan surau berkenaan.

Kita tidak tahu apa keadaan sebenar tetapi pegawai-pegawai masjid berkenaan harus bertanggungjawab jika ianya benar-benar mencemarkan ugama suci kita.


"Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya (kepercayaan) orang-orang kafir musyrik itu najis, oleh itu janganlah mereka menghampiri Masjid Al-Haraam sesudah tahun ini dan jika kamu bimbangkan kepapaan, maka Allah akan memberi kekayaan kepada kamu dari limpah kurniaNya, jika Ia kehendaki. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana" surah At Taubah ayat 28.

Al-Qurtubi, di dalam tafsirnya Al-Jami’ li-Ahkam Al-Quran melaporkan bahawa Ibn ‘Abbas r.a. berkata yang najis itu kesyirikan yang menjadi pegangannya, bukan tubuh badannya. Lelaki dan perempuan juga tidak dibenar mendedah aurat dalam rumah ibadat. Pegangan DAP masih lagi ideologi sosialis. Orang Islam tidak akan miskin jika DAP tidak beri bantuan dan sumbangan. Mereka sudah berkempen sampai dalam surau dan masjid untuk bertazkirah, memberi sumbangan dan meraih undi daripada orang Islam. Ingat, mereka ada agenda yang tersendiri. Jika orang Melayu tidak sokong DAP, nescaya DAP tidak akan boleh berkuasa. DAP hanya mahu kuasa melalui undi orang Melayu. Hari ini mereka akan berlakon baik, bila berkuasa nanti terserlahlah sikap sebenar DAP. Berhati-hatilah bangsaku. Apa yang Khmer Rouge buat pada orang Islam di Kemboja perlu diambil iktibar.

Muzakarah dan Keputusan Fatwa Majlis kebangsaan
Tarikh Keputusan: 1 Mar, 2010
Tarikh Mula Muzakarah: 1 Mar, 2010
Tarikh Akhir Muzakarah: 1 Mar, 2010
Oleh: Muzakarah Kali Ke-90

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah membincangkan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid Dan Ruang Solat Utama Di Dalam Masjid. Muzakarah telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab. Walaubagaimanapun, perbuatan berdoa atau bertafakur oleh pelancong bukan Islam mengikut cara agama mereka dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah adalah dilarang.


Lapuran Berita Harian 28 Ogos 2010
SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dan berduka cita berikutan kejadian di Surau Al-Huda Kajang Sentral Ahad lalu yang menyaksikan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching memberi ucapan di situ.

Berikutan itu, baginda mengarahkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) untuk mengambil tindakan segera dan tegas terhadap pengurusan surau berkenaan.
Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa, dalam satu kenyataan media kepada Berita Harian, semalam berkata berikutan itu pihaknya akan menghantar surat amaran kepada Teo berikutan tindakannya memasuki ruang solat di Surau Al-Huda, untuk memberi tazkirah.

Katanya, MAIS sudah memanggil pengurusan surau berkenaan semalam untuk menjelaskan isu terbabit.

“Selepas meneliti penjelasan daripada pihak terbabit, MAIS mendapati bahawa ucapan oleh wakil rakyat itu di dalam dewan solat surau, berlaku seperti dilaporkan.


Sebelum ini, pada Ogos 2009, Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar, berucap dalam satu majlis berbuka puasa di dewan utama Masjid Taman Sri Andalas sehingga menimbulkan perasaan kurang senang di kalangan umat Islam.

Mohamad Adzib berkata, MAIS juga mengingatkan mana-mana wakil rakyat bukan Islam untuk tidak mengulangi perbuatan sama serta menggesa supaya semua pihak termasuk parti politik agar lebih sensitif dengan perasaan umat Islam selain menjunjung titah perintah Sultan Selangor bagi menjaga kesucian institusi masjid dan surau di Selangor.

Sementara itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata adalah menjadi tanggungjawab MAIS untuk menyiasat dan mengambil tindakan berkaitan perbuatan Ahli Parlimen Serdang itu.

“Kita serah kepada Majlis Agama Islam untuk ambil tindakan. Apa-apa tindakan, dia (MAIS) berkuasa penuh dalam tindakan ini. Kalau dia anggap bertentangan Islam dan sebagainya, kita minta ambil tindakan,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO semalam.

Oleh Rafidah Mat Ruzki/edisimingguan@bharian.com.my
2010/08/28
Kongsi dan sebarkan artikel ini :

1 Komen:

Fakeh berkata...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

PROGRAM DAN AKTIVITI TERKINI

 
Support : Creating Website | Omarali | SUKMA Template
Copyright © 2008. MASJID IKHWANUL ISLAM TAMAN SUKMA - All Rights Reserved
Original Design by Creating Website Modified by Haji Omarali Matjais